Dorpsfilm Den Hoorn (ZH) 1959 voor iedereen thuis te bekijken

3 mei 2019. Als onderdeel van de lezingavond over Abtswoude, de grote veranderingen op 2 mei 2019 werd na de pauze de dorpsfilm Den Hoorn 1959 vertoond in de Hoornbloem. De ruim 250 bezoekers pasten maar net in de zaal en ook het podium werd benut door de toeschouwers. En wat werd er genoten van film met veel hilariteit en herkenbaarheid!

De oorspronkelijke 8 mm smalfilm is gedigitaliseerd en opgeknapt en nu voor iedereen te bekijken op www.youtube.com. Met de zoekwoorden ‘dorpsfilm den hoorn 1959’ zou de film bovenaan de lijst moeten komen; of klik op de film hieronder: veel plezier!.

Achtergrond

De film werd gemaakt door het bedrijf van Johan Adolfs uit Enschede op 14 mei 1959 volgens een beproefd scenario. Met zoveel mogelijk close-ups van oude en jonge mensen (geen kinderwagen werd overgeslagen), veel schoolkinderen, verenigingen en bedrijven (zij konden tegen betaling ook op de film) is dit een prachtig en herkenbaar tijdsbeeld uit de zestigerjaren geworden. Aan het slot van de filmdag werd er steeds een grote optocht door het dorp gehouden.

Naast de dorpsfilm van Den Hoorn zijn er door Adolfs ook dorpsfilms gemaakt van Schipluiden (1955 en 1964) en Maasland (1961). De vier films zijn te bekijken op de monitoren in Museum Het Tramstation Schipluiden. De ambitie is alle vier de films op YouTube te publiseren.