Historisch Jaarboek Schipluiden 2014

Historisch Jaarboek Schipluiden 2014 overhandigd aan baron mr. Otto Bentinck

In de stal van boerderij Abbestee van Piet en Sjors Arkesteijn in Schipluiden ontving op 1 mei 2015 baron mr. Otto Bentinck, commandeur van de Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) Balije van Utrecht, uit handen van de voorzitter van de  Historische Vereniging Oud-Schipluiden het eerste exemplaar van het Historisch Jaarboek Schipluiden 2014. Het jaarboek bevat een verscheidenheid aan artikelen over het werkgebied van de vereniging in de ruime zin. Enkele auteurs gaven een voorproefje van hun artikelen.

historischjaarboek201401De trotse voorzitter Jacques Moerman toonde het zesde jaarboek nieuwe stijl en stelde vast dat deze jaarboeken inmiddels een aardige rij in zijn boekenkast zijn gaan vormen. Tevens zijn de plannen voor het jaarboek van 2015 al vergevorderd. Ook dit jaar is het jaarboek mede mogelijk gemaakt door enkele sponsors, waaronder de Duitsche Orde. Het jaarboek 2014 bevat bijdragen van verschillende auteurs.

Verscheidenheid aan artikelen

Het jaarboek bevat een verscheidenheid aan artikelen die het hele gebied en gemeente Midden-Delfland beslaan. Rianne Graveland schrijft over Cornelis de Jonge van Ellemeet (1646-1721), één van de rijkste mannen van de Repuliek, en zijn betrokkenheid met Schipluiden; ook beschrijft zij zijn bezittingen waaronder Duinrel.

Henk Groenendaal heeft een behoorlijke hoeveelheid informatie boven water gehaald over vader Dirk en zoon Ambrosius Bontenbal. Beiden waren timmerman en aannemer, Dirk in Den Hoorn en Ambrosius in Schipluiden. Hun bouwwerken sieren nog steeds beide dorpskernen en het agrarische landschap. Met name Ambrosius ontwikkelde zich tot een veelzijdig en betrokken persoon in Schipluiden, die naast bouwen ook in diverse besturen zat, waaronder het gemeentebestuur.

De orgels van Maasland

historischjaarboek201402Jacques Moerman onderzocht de orgels van de Hervormde kerk van Maasland en wist te achterhalen dat door de aanwezigheid van de Duitsche Orde, een kloosterorde, er al heel vroeg een orgel in de kerk moet hebben gestaan. Met enkele geluidsfragmenten liet hij horen hoe de verschillende orgels geklonken moeten hebben. Een belangrijke motivatie voor zijn verhaal was het feit dat zijn vader de laatste organist was van het Garrelsorgel, dat bij de brand in juni 1945 totaal verloren ging.

De Tanthofkade

Jacques schreef daarnaast een historisch verhaal over de Tanthofkade, een van de oudste kaden van Midden-Delfland. Ook beschrijft hij enkele bouwwerken langs de kade zoals een buitenplaats, een kapel, een herberg en een boerderij. Cor Nonhof (KNNV) gaat in op de huidige natuurwaarden van de Tanthofkade en geeft een toekomstperspectief. Frits van Ooststroom neemt de lezer aan de hand mee door de monumentale boerderij Abbestee met zijn beeldend verhaal. Boerderij Abbestee behoorde ook tot de bezittingen van Cornelis de Jonge van Ellemeet!

Het jaarboek bevat verder de archeologische kroniek van Midden-Delfland van Jean Paul Bakx, de beeldkroniek 2014 van Midden-Delfland en jaarverslagen van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en Museum Het Tramstation. Tenslotte worden enkele aanwinsten van de bibliotheek besproken.

Vrienden van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden

Het 136 pagina’s tellende Historische Jaarboek Schipluiden 2014 is rijk geïllustreerd en uitgevoerd in kleurendruk. Leden en vrienden ontvangen het jaarboek gratis, maar het is natuurlijk ook te koop in Museum Het Tramstation voor € 20,-.