Lezing Otto van Egmond, heer van Keenenburg

Leden, vrienden en andere belangstellingen: op woensdag 12 oktober 2011 houdt Jacques Moerman een lezing onder de titel:

Ridder Otto van Egmond, heer van Keenenburg, ca. 1522-1586

Plaats: De Dorpskerk, Dorpsstraat 3 te Schipluiden, aanvang 20.00 uur.

Otto van Egmond

Dit jaar is in Schipluiden een historisch spektakel opgevoerd over Otto van Egmond in de roerige jaren 1572-1574. In het Museum Het Tramstation is tot 19 november een expositie over deze edelman te zien. In de lezing staat het gehele leven van Otto van Egmond centraal. Als enige ridder maakte hij in de eerste lijn het Voorspel en de Opstand tegen Spanje mee. Als Statenlid verbrugde hij de periode van 1544-1586. Hij ontmoette Karel V, Filips II en Margaretha van Parma; aan de zijde van Willem van Oranje streed hij vanaf 1572 voor de bevrijding van de Nederlanden. Otto van Egmond betaalde hiervoor een hoge prijs. Tijdelijk verloor hij zowel zijn huis in Den Haag als zijn kasteel in Schipluiden, een van zijn zonen kwam in de strijd om het leven. In de lezing komen de diplomatieke gaven van deze edelman, zowel landelijk, gewestelijk als regionaal uitgebreid aan bod. Op het laatst van zijn leven was hij een gerespecteerde ambachtsheer van Maasland en Schipluiden.

In oktober is het precies 425 jaar geleden dat Otto van Egmond stierf. De lezing vindt op een historische locatie plaats, namelijk de kerk waar hij en zijn vrouw begraven liggen. Jacques Moerman heeft naast informatie ook veel beeldmateriaal verzameld over deze bijzondere edelman. Het belooft een interessante presentatie te worden.

Toegang: gratis