De kartering van Nederland, van Ptolomaeus tot de Topografische Dienst

Op donderdag 27 februari houdt Peter van der Krogt in de Hoornbloem, Kon. Julianaplein 2 te Den Hoorn, voor de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een lezing over ‘De kartering van Nederland, van Ptolomaeus tot de Topografische Dienst’. Aanvang 20.00 uur.

De oudste kaart waar Nederland op staat dateert al uit de Oudheid. Deze kaart toont slechts enkele rivieren en steden. Pas in de loop van de 16de eeuw komen er meer nauwkeurige kaarten van het Nederlandse grondgebied; eerst in de tweede helft van de 19de eeuw is het hele koninkrijk nauwkeurig gekarteerd in de zgn. Stafkaarten en Bonneblaadjes.

In deze lezing wordt ingegaan op deze bijna 2000 jaar kartering van Nederland. Diverse kaarten worden besproken en getoond. Hoe werden de kaartgegevens verzameld? Voor welk doel werden de kaarten gebruikt? Wat mogen we wel en wat mogen we niet uit oude kaarten aflezen?

De lezing wordt vanzelfsprekend rijk geïllustreerd, waarbij zoveel mogelijk voorbeelden uit de omgeving worden gebruikt.

Dr. Peter van der Krogt (1956) was tot zijn pensionering in 2022 Jansonius conservator en hoofd van het onderzoeksprogramma Explokart voor de geschiedenis van de cartografie bij het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1989 op een proefschrift over de geschiedenis van de productie van aard- en hemelglobes in de Nederlanden. Na zijn dissertatie is zijn belangrijkste onderzoeksthema van globes in atlassen veranderd. Hij is de auteur van de serie Atlantes Neerlandici, een nieuwe bibliografie van in Nederland verschenen atlassen. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met genealogie en de geschiedenis van zijn woonplaats Delft. Peter van der Krogt is een boeiende verteller.

Met vriendelijke groet namens het bestuur, Jacques Moerman, secr., 12 febr. 2025.